Titel: Mijn herinneringen
Onderwerp: Herinneringen
Schooltype(s): Basisschool
Voor de groepen: 5 en 6
Vakgebied(en): Taal, rekenen, natuur, geschiedenis, aardrijkskunde, beeldende vorming, muziek en sociaal emotionele ontwikkeling.
Uitvoering door: De leerling individueel. Bij deze webquest werken de leerlingen niet samen, omdat het over hun eigen herinneringen gaat. Dit is zeer persoonlijk en dit kun je niet met iedereen delen. Ook om de opbrengst van deze opdracht te vergroten is het beter om individueel te werken. Wel zou u een gezamenlijke afsluiting kunnen doen door in te gaan op het sociaal emotionele vlak van deze webquest.
Tijdsinvestering: In totaal ongeveer 2 uren. Bijvoorbeeld 3 keer 45 minuten.
Opbrengst: De leerlingen maken een mooi herinneringsboek die ze mee kunnen nemen naar huis. Ook kunnen ze deze aan medeleerlingen of vrienden/ vriendinnen laten lezen. Dit kunt u niet verwachten van ze, omdat hier veel persoonlijke informatie in staat.
Doelen:
De leerlingen leren om beter om te gaan met gevoelens die herinneringen oproepen. Dit doen ze door deze te verwoorden op papier en te uiten in een herinneringsboek. Het is verstandig om tijdens de uitvoering van de webquest, een kringgesprek te houden over herinneringen, laat hierbij aan bod komen dat er ook nare herinneringen opgeroepen kunnen worden en dat er vertrouwenspersonen zijn waar ze dit aan kwijt kunnen als ze dit willen.
Kerndoelen:
Taal kerndoel 9: De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.
Rekenen kerndoel 25: De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van reken en wiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.
Sociaal emotionele ontwikkeling kerndoel 34: De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.
Natuur kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind.
Aardrijkskunde kerndoel 50: De leerlingen leren omgaan met kaart en atlas, beheersen de basistopografie van Nederland, Europa en de rest van de wereld en ontwikkelen een eigentijds geografisch wereldbeeld.
Geschiedenis kerndoel 51: De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.
Kunstzinnige oriëntatie kerndoel 54: De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Extra materialen die nodig zijn:
verschillende knutselmaterialen
grote kaart van de plaats waar uw school staat
kaart van Europa
printer voor het printen van het herinneringsboek
fotocamera
bij opdracht 9 is er een inlog code nodig van teleblik, als uw school dit nog niet heeft kunt u dit aanmaken, dit moet echter minimaal 1 week voor de uitvoering gedaan worden. Zorg ervoor dat u het kenbaar maakt bij de leerlingen.
Antwoorden: De antwoorden zijn individueel. Er is heel veel mogelijk. Wanneer het kind aan de beoordelingslijst voldaan heeft is de opdracht voldoende.
Webkwestiemaker(s): Malou Struik, Vera Hoek, Petra van ’t IJssel en Lisanne Lasker
Emailadres(sen): malou.struik@student.stenden.com, lisanne.lasker@student.stenden.com
Opbouwende kritiek wordt gebruikt om deze webkwestie te verbeteren. Ook niet werkende links kunnen doorgegeven worden. Klik daarvoor hier.